Page 78 - Demo
P. 78

    TI Python BootCamp Python LICHT, KLEUR & GELUID TI-INNOVATORTM TECHNOLOGIE
Bovenstaande codes, kunnen de start zijn van het bestuderen en sturen van elektrische circuits, gebruikmakend van breadboards: b.v. het experimenteren met weerstanden en het ontdekken van de wet van Ohm: 𝑉 = 𝐼 βˆ™ 𝑅.
Meer van deze activiteiten op www.wil-destem.be of www.wil-destem.nl.
2. Kleur
Een RGB-led bestaat uit een combinatie van een rode, groene en blauwe led. Het is mogelijk om praktisch alle kleuren te generen met rood, groen en blauw.
Kleuren produceren met een RGB-led komt neer op het configureren van de intensiviteit van iedere led. Omdat de led’s zeer kort bij elkaar staan ziet ons oog niet de individuele kleuren maar enkel de combinatie van de kleuren.
Voor de intensiteit van iedere kleur zijn er 256 = 2! mogelijkheden (8 bits per kleur met waardes van 0 tot 255). In totaal betekent dit 16 777 216 verschillende kleuren.
In 1981 ontwikkelde IBM een 4-bit grafische kaart met 1 byte per kleur, CGA (Color Graphics Adaptor). En voor hun IBM PS/2 computers introduceerde ze in 1987 VGA (Video Graphics Array) gebaseerd op 8 bits per kleur, de start van True Colors op een computerscherm.
Het kleurenpalet van heel wat grafische software is gebaseerd op dit het 8-bit kleuren systeem voor het maken en bewaren van figuren, b.v. PowerPoint.
Met de onderstaande code kunnen we experimenteren met de RGB-led: from ti_hub import *
r=int(input("Rood: ")) g=int(input("Groen: ")) b=int(input("Blauw: "))
color.rgb(r,g,b) sleep(2) color.off()
           Β© 2020 T3 Nederland – T3 Vlaanderen
2 www.t3nederland.nl – www.t3vlaanderen.be





















































































   76   77   78   79   80